Tips voor de wintermaanden

Nachtvorst Nachtvorst is niet schadelijk voor de beplanting. Ook bij nachtvorst kunt u overdag probleemloos planten. De wortels van de planten moeten niet blootstaan aan vorst. Wacht dan even met planten totdat de vorst uit de grond is. Zodra de beplanting in de grond staat, is nachtvorst geen enkel probleem meer. Als er vorst wordt […]

Nachtvorst

Nachtvorst is niet schadelijk voor de beplanting. Ook bij nachtvorst kunt u overdag probleemloos planten. De wortels van de planten moeten niet blootstaan aan vorst. Wacht dan even met planten totdat de vorst uit de grond is.

Zodra de beplanting in de grond staat, is nachtvorst geen enkel probleem meer. Als er vorst wordt gemeld, denk dan aan het afdekken of binnen zetten van exoten en andere gevoelige kuipplanten. Bij minder gevoelige planten alleen de pot afdekken i.v.m. het bevriezen of verdrogen van wortels.

Gebruik voor het afdekken luchtdoorlatende materialen. Gesloten, plastic zakken leiden tot schimmelvorming over de hele plant en worden dus afgeraden. Zorg er ook voor dat slangen en sproeiers leeg en opgeruimd zijn. Dit voorkomt vervelende verrassingen in het voorjaar.

Mycorrhiza

Mycorrhiza is een natuurlijke wortelschimmel. Bomen en planten maken deze schimmel uiteindelijk zelf aan. Maar juist na het planten is deze schimmel belangrijk voor de wortelvorming. Vooral voor beplanting die zonder kluit, dus met ‘blote wortel’ geleverd wordt. Daarom hebben wij nu PHC Treesaver in ons assortiment. Dit product bevat meerdere soorten Mycorrhiza’s.

Door PHC Treesaver direct bij de wortels te strooien, zullen uw bomen en overige planten sneller aanslaan. Vooral de Fagus sylvatica (beukenhaag) heeft deze schimmels hard nodig. Zelfs als deze met kluit geleverd worden.

Bomen en vaste planten snoeien

Globaal genomen mogen bomen tot 21 december (= kortste dag) gesnoeid worden. Daarna pas weer als ze vol in het blad staan. Bomen met zacht hout (bijv. Catalpa) kunt u het beste pas in maart/april snoeien. Vruchtdragende bomen/struiken direct na de pluk snoeien. Bloeiende heesters direct na de bloei snoeien. Bij twijfel: bel ons even!

Vaste planten die men voor de winter kaal maakt lopen het gevaar te bevriezen tijdens strenge vorst. Het is raadzaam de afgesnoeide delen op de planten te laten liggen als afdekking. Als de planten uitlopen na de winter dit materiaal verwijderen.

Bij het snoeien van rozen (**) en andere gevoelige heesters rekening houden met het invriezen tijdens de winter. Deze planten voor de winter hoog snoeien (= max. 1/3 terugsnoeien) en als het vorstgevaar geweken is (omstreeks maart), kort bijknippen.

(**) voor de winter de rozen ‘aanaarden’, zodat de oculatieplek goed afgedekt is.

Wortelrot

De ondergrond in de tuin moet goed doorlatend zijn. Als in perioden met veel neerslag het water niet snel wegzakt, is de grond ter plaatse niet doorlatend. Dan ontstaat wortelrot. Verticale drainage is dan noodzakelijk. Dit kunt u zelf toepassen door met een grondboor gaten van minimaal 1, 5 mtr. te maken. Vul deze gaten met grint, grof zand of scherven. Maak meerdere gaten op de niet  doorlatende plekken.

Vruchtdragende fruitbomen

Bij fruitbomen die afgelopen jaar niet veel vruchten hebben gedragen, maar wel goed groeiden, kan men in de wintermaanden wortelsnoei toepassen. Op ca. 25-30 cm. vanaf de stam maakt u een ‘snede’ van 1 spade diep in de grond. Beperk de snede tot 1/4 tot maximaal 1/3 van een cirkel rondom de boom. Steek niet rondom de hele boom, maar blijf aan één kant. Zodoende blijft de boom toch stevig staan.

Volgend jaar doet u een evt. wortelsnoei aan de andere zijde van de boom. Door de wortels gedeeltelijk weg te steken, wordt de boom geactiveerd om vruchten te dragen en wordt de groei geremd.

Bemesting

Februari en maart zijn ideaal om kalk te strooien in
de borders en op het gazon. Vervolgens kan worden bemest met een organische meststof. 

Er zijn enorm veel soorten meststoffen verkrijgbaar
in tuincentra. Wij adviseren echter terughoudend te zijn in het gebruik van
kunstmest. Waarom?

Kunstmest lost snel op in water, waardoor
voedingsstoffen al snel vrijkomen, terwijl deze vaak niet direct in de juiste
verhoudingen bruikbaar zijn voor de plant. Hierdoor groeit de plant geforceerd,
en wordt vatbaarder voor ziektes en plagen. Daarnaast bestaan kunstmeststoffen
voornamelijk uit zouten. De bodem bevat enorm veel schimmels die samenwerken
met plantenwortels en zo de plant van voedsel voorzien. Deze schimmeldraden
zijn erg gevoelig voor zouten en gaan dus voor een groot deel kapot na het
strooien van kunstmest. De plant kan hierdoor uiteindelijk weer minder
voedingsstoffen opnemen, met als gevolg dat veel meststoffen gewoon uitspoelen.

Beter is het om gebruik te maken van 100%
organische meststoffen zoals bijv. OPF. Organische meststoffen bevatten weinig
zouten, en stimuleren een gezond bodemleven. OPF is bij ons verkrijgbaar in
zakken van 3kg. OPF is een volledig organische meststof en zorgt voor een gelijkmatigere afgifte van meststoffen gedurende een periode van ong. 30 weken. De helft van de meststoffen komt in de eerste maand vrij, de overige meststoffen in de maanden erna. De tuinplanten krijgen zo een prima basis aan voedingsstoffen mee.

Share This