Tuintips voor de zomermaanden

Aandachtpunten tijdens de zomermaanden

Geef niet teveel water – snoeien – de kersenvlieg – let op bij anti-worteldoek -taksterfte bij Buxus

Geef niet teveel water!

Ondanks de aanhoudende droogte hebben uw tuinplanten minder water nodig dan u denkt. De grondsoort in Zuid Limburg is namelijk goed vochthoudend.

De wortels moeten vocht op kunnen nemen, maar ook kunnen drogen! Planten die constant natte wortels houden, rotten weg wegens zuurstofgebrek.

Geef bij voorkeur 1x per week goed water. Als uitgangspunt kunt u naar de topjes kijken. Gaan deze hangen, dan mag er water gegeven worden. Uit zelfbescherming laat de plant de toppen hangen om de verdamping te beperken.

Hagen snoeien (m.u.v. Buxus)

Na juni, en tot september, moet u geen hagen meer snoeien. Als u dan wel snoeit, ontstaat bladverbranding, waardoor uw haag lelijke bruine plekken krijgt. Heeft u uw haag nog niet gesnoeid? Plan het dan snel in.

Om te voorkomen dat de onderste takken te weinig zonlicht krijgen, kunt u de bovenkant van de haag iets smaller (taps) snoeien. Eventueel een tweede snoeibeurt in september t/m half oktober.

Buxus kunnen altijd gesnoeid worden zodra er ca. 2 cm. schot op zit. Bij voorkeur niet bij te warm weer snoeien.

Anti-worteldoek

Het gebruik van anti-worteldoek onder taludbeplanting is vaak ongeschikt. Door de zon kan de temperatuur dusdanig hoog zijn dat de wortels verbranden.

Bij bomen en planten die in anti-worteldoek staan, met daar bovenop een dikke laag split of stenen, treed vaak wortel- of stambasisrot op omdat het er té vochtig blijft. Een uitsparing van 50cm. doorsnede rondom de boom of plant voorkomt veelal dit probleem.

Share This