Nieuwsbrief maart 2020

Bomen en hagen planten Wilt u nog bomen en hagen planten? Doe dit dan op korte termijn om onnodige problemen te voorkomen. Nachtvorst is niet schadelijk voor de beplanting. Ook bij nachtvorst kunt u overdag probleemloos planten. De wortels van de planten mogen echter niet blootstaan aan vorst. Wacht evt. even met planten totdat de […]

Bomen en hagen planten

Wilt u nog bomen en hagen planten?

Doe dit dan op korte termijn om onnodige problemen te voorkomen. Nachtvorst is niet schadelijk voor de beplanting. Ook bij nachtvorst kunt u overdag probleemloos planten. De wortels van de planten mogen echter niet blootstaan aan vorst. Wacht evt. even met planten totdat de vorst uit de grond is. Zodra de beplanting in de grond staat, is nachtvorst geen enkel probleem meer. Wanneer de planten beginnen uit te lopen kunnen alleen nog planten en bomen vanuit een pot geplant worden.

De keuze hierin is beperkter en de kosten zijn hoger dan bij bomen en hagen uit de volle grond.

Hoe lang kunt u nog ongeveer planten:

 • Bomen en Leivormen uit de volle grond tot en met de 1e week van april
 • Hagen en bosplantsoen met blote wortel tot en met de 1e week van april
 • Fagus sylvatica met blote wortel tot en met de laatste week van maart
 • Fruitbomen uit de volle grond tot en met de 2e week van april
 • Taxus met kluit tot en met de 2e week van april
 • Vaste planten, heesters en fruitbomen in pot, het hele jaar, behalve bij extreme hitte of droogte

Grondvoorbereiding voor het planten

Er zijn twee belangrijke factoren in de gesteldheid van de grond in uw tuin die de groei van bloemen, bomen en planten kunnen verstoren: natheid en hardheid.

Natte grond

Heeft de grond in uw tuin een losse structuur (u kunt er gemakkelijk in scheppen) en blijft er toch lang water in uw tuin staan, dan bevindt zich hoogstwaarschijnlijk een storende laag in de ondergrond. Dit komt met name vaak voor in nieuwbouwwijken.

Een verticale drainage kan een eenvoudige oplossing zijn. Maak, eventueel met een grondboor, een aantal verticale gaten in de grond en vul deze met kiezelsteen. Afhankelijk van de ligging van de storende laag kunnen de gaten wel tot 3 meter diep zijn. Controleer altijd goed of het water wel echt weg zakt.

Harde grond

Wanneer de grond in uw tuin een harde, leemachtige structuur heeft, dan is het aanbevolen om de grond te mengen met zand en/of tuinturf. Bestrooi de grond met zand en/of potgrond en spit het geheel bij mooi weer om. Ten behoeve van de grondstructuur adviseren wij u om de grond nooit fijn te maken tijdens veel neerslag.  Een hele goede grondverbeteraar is Biovin (compost van restanten uit de druiventeelt). 

Het planten van een boom

Geen idee hoe u de aanplant van een boom moet aanpakken? Bekijk dit filmpje voor duidelijke uitleg:  https://jfz.filolabs.net/info+hoe-plant-ik-een-boom-.kbdc:ym75sp55:jks6:xz9haa7g

Tuincentrum

Ook dit jaar hebben we weer een prachtig sortiment heesters, coniferen, klimmers en vaste planten op ons tuincentrum staan. Nieuw dit jaar is het sortiment biologisch geteelde rozen in pot. Over enkele weken komen deze binnen.

Naar verwachting is vanaf begin april de nieuwe voorraad vaste planten weer binnen.

XL Fruitbomen

We hebben momenteel in onze fruithal prachtige XL fruitbomen te koop.

Dit zijn oudere fruitbomen van ongeveer 175-200 hoog. Hiervan zijn o.a. appel, peer en kweepeer te koop. Vraag onze verkopers gerust om advies!

De boompjes kosten €65,- per stuk.

Auto te klein? Wij kunnen uw bestelling ook thuisbezorgen!

Heeft u geen geschikt vervoer om uw bomen en planten mee te nemen? Het is bij ons ook mogelijk om uw bestelling thuis te bezorgen. De tarieven voor bezorgen zijn:

 • Postcode 6269 (Margraten) gratis
 • Postcode 6200-6499 (incl. Stein, Elsloo en Spaubeek) €30,-
 • Postcode 6100-6199 €35,-
 • Overige postcodes op aanvraag

De leveringsvoorwaarden voor het bezorgen zijn:

 • Uw bestelling wordt aan de straatzijde afgeladen
 • Zwaardere bomen kunnen met een steekwagen een aantal meter verplaatst worden mits er geen trappen of andere obstakels op het pad zijn
 • Er wordt geen beplanting naar de achterzijde van de woning gedragen
 • Transport door de woning en/of andere ruimtes gaan uitsluitend na vooraf overleg en geschied geheel op eigen risico van de klant in geval van schade
 • Er worden geen bomen en dergelijke voor u geplant
 • De ochtend van levering kunt u contact met ons opnemen, dan kunnen we u bij benadering de aflevertijd doorgeven

Nieuwe website

Heeft u onze vernieuwde website al gezien? Nieuw op onze website is o.a. onze online digitale catalogus. Hierin vindt u alle benodigde informatie over aanplanten, snoeien, leverbare soorten etc.

De catalogus kunt u hier downloaden https://jfz.filolabs.net/tuincentrum/catalogus ??

Verzorging van de tuin

Bemesten van de tuin

Deze maand is het weer tijd om kalk te strooien in de borders en op het gazon. Vervolgens kan worden bemest met OPF granulaat.

OPF is een volledig organische meststof en zorgt voor een meer gelijkmatige afgifte van meststoffen gedurende een periode van ong. 30 weken. De helft van de meststoffen komt in de eerste maand vrij, de overige meststoffen in de maanden erna. De tuinplanten krijgen zo een prima basis aan voedingsstoffen mee. Daarnaast bevat deze meststof veel minder schadelijke zouten dan reguliere kunstmeststoffen.

Gazon

Door verzuring van de grond vindt er mosvorming in het gazon plaats. Heeft u in februari nog geen kalk gestrooid? Doe dit dan nog zo snel mogelijk! Door kalk te strooien wordt de pH in de grond verhoogd, waardoor het mos wordt teruggedrongen.

Vervolgens kan in april (zodra het gras begint uit te lopen) het gazon worden geverticuteerd. Daarna bemesten met OPF en Biovin voor een mooi, gezond en donkergroen gazon.

Natuur is vroeg

De natuur is dit voorjaar zeer vroeg, +- 3 weken eerder dan normaal. Bij veel soorten bosplantsoen verschijnen de eerste blaadjes al, ook de eerste bloesem is al gesignaleerd. Wacht dus niet te lang met planten.

Mocht het nog (licht) gaan vriezen kunnen jonge blaadjes, knoppen en bloesem gemakkelijk bevriezen. Bescherm gevoelige planten dus op tijd tegen (nacht)vorst.

Snoeien in het voorjaar

In maart kunnen veel planten worden gesnoeid. Even een overzichtje welke planten u deze maand kunt snoeien en hoe dit het beste kan.

 • Struikrozen; bij vorstvrij weer terug knippen tot ongeveer 10 centimeter, knip enkele millimeters boven een oog (een streepje op de tak, waar later een nieuwe tak uitgroeit) aan de buitenkant van de tak.
 • Klimrozen; snoei de zijtakjes op de dikke takken tot ongeveer 1 cm terug. Laat de dikke takken (dit zijn de hoofdtakken) zitten. Hele verouderde takken mogen ook eens helemaal terug geknipt worden, om zo de roos te verjongen. De eerste paar jaar hoeven klimrozen niet te worden gesnoeid.
 • Lavendel; eind maart terug knippen tot net boven het kale hout.
 • Buddleja, Caryopteris, Perovskia, Ceratostigma, Leycesteria (bladverliezende heesters die na juni bloeien) vanaf half maart terugknippen tot +- 20cm boven de grond.
 • Hydrangea arb. Annabelle en Hydrangea paniculata bloeien op het nieuwe hout. Deze 2 soorten hortensia’s kunnen vanaf eind maart teruggeknipt worden tot 15cm boven de grond. Moet de plant wat groter worden, dan kunnen ook alleen de oude bloemen worden verwijderd.
 • Bolcatalpa en bolacacia kunnen vanaf half maart worden geknot. Wilt u een wat grotere kroon krijgen, knot deze bomen dan niet ieder jaar terug.
 • Leilindes kunnen ook in maart worden gesnoeid. Snoei alle zijtakken van de horizontale (dikke)takken terug.
 • Vaste planten; in het voorjaar lelijk blad van groenblijvers verwijderen. Groenblijvende soorten die er goed uitzien hoeven niet gesnoeid te worden. Bladverliezers kunnen na de winter (als het niet meer gaat vriezen!) afgeknipt worden, let wel op met nieuwe scheutjes uit de grond. Het snoeien is eigenlijk niet meer dan bladresten en stengels van het voorgaande jaar af te knippen.
 • Siergrassen en varens; wintergroene soorten die er nog mooi uitzien hoeven niet gesnoeid te worden, overige soorten kunnen tot 10cm boven de grond worden afgeknipt.
 • Fruitbomen zoals appel en peer kunnen de hele winter worden gesnoeid. Let wel op met de vruchtknoppen! Op onze website en facebookpagina staat sinds kort een kort filmpje over het snoeien van fruitbomen. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd welke takken u moet snoeien en waarom. Pruimen, kersen en walnoten kunnen nu niet worden gesnoeid, deze kunnen direct na de oogst worden gesnoeid. Snoeit u deze bomen toch in het voorjaar dan zullen deze gaan bloeden.

Tuinadviesdagen

Op zaterdag 21 maart houden we weer onze eerste tuinadviesdag. Van 10:00 tot 15:00 zijn er weer vier ontwerpers aanwezig. In een gesprek van ongeveer een half uur helpt de ontwerper u op weg.

Het ter plekke laten maken van een eenvoudige schets voor een border is ook mogelijk. Met deze schets kunt u terecht bij onze verkopers die u vervolgens verder helpen met het uitzoeken van de juiste beplanting.

Aanwezige planten kunnen direct worden meegenomen. U kunt ook een vrijblijvende offerte opvragen of de planten bestellen.

Zaterdag 21 maart zijn de volgende ontwerpers op de Tuinadviesdag aanwezig:

 • Iny Frints van de Groenpraktijk
 • Petra Peskens van Mijn Kleine Domein
 • Ed Orbons van Sculpterra
 • Caroline Robben van CARO-tuinen

Een plaats reserveren op de Tuinadviesdag kost €25,- Hiervoor reserveren we 30-40 minuten bij een professionele tuinontwerper. Daarnaast ontvangt u een voucher ter waarde van €25,- te besteden bij Boomkwekerij Jos Frijns en Zonen B.V. Let op: de tuinadviesdagen worden druk bezocht, reserveren is dus noodzakelijk.

Tip: neem een foto, afmetingen of een schets op schaal mee om uw wensen aan te geven. Geef duidelijk aan hoe uw tuin ten opzichte van het zuiden is gelegen.

Meld u tijdig aan via tuinadvies@boomkwekerij-frijns.nl, want vol=vol!

Agenda voorjaar 2020

 • Zaterdag 21 maart:              Tuinadviesdag
 • Maandag 13 april:               2e paasdag gesloten
 • Zaterdag 18 april:                 Tuinadviesdag
 • Maandag 27 april:               Koningsdag gesloten
 • Dinsdag 5 mei:                      Bevrijdingsdag gesloten
 • Zaterdag 16 mei:                  Tuinadviesdag
 • Donderdag 21 mei: Hemelvaartsdag gesloten
 • Maandag 1 juni:                   2e Pinksterdag gesloten
 • Zaterdag 20 juni:                   Tuinadviesdag

Lees ook

[display-posts exclude_current="true" taxonomy="category" tax_term="current" wrapper="div"]