Snoeien van Bomen

We beginnen dit snoeiadvies met een aantal  basisregels. Verder zijn er een aantal boomsoorten of vormen die we speciaal noemen; fruitbomen, ABC bomen, bolbomen en leibomen. Basisregels voor het snoeien van bomen. De beste tijd voor het snoeien van bomen is in de winter/voorjaarperiode (behalve de ABC bomen). Zorg voor een scherp snoeimes of boomzaag. […]

We beginnen dit snoeiadvies met een aantal  basisregels. Verder zijn er een aantal boomsoorten of vormen die we speciaal noemen; fruitbomen, ABC bomen, bolbomen en leibomen.

Basisregels voor het snoeien van bomen.

De beste tijd voor het snoeien van bomen is in de winter/voorjaarperiode (behalve de ABC bomen). Zorg voor een scherp snoeimes of boomzaag. Geraffelde randen of ingescheurde wonden geven extra ingangen voor infecties. Ook het gebruik van wondbalsem is aan te bevelen. 

Al vorens te gaan snoeien gaat u eerst kijken. Hoe ziet de boom eruit en waar moet hij naar toe. Als u knipt of zaagt doe dit dan op een buitenoog: een takje of een oog dat naar buiten gericht is zodat een open structuur ontstaat in de boom, lucht en licht! Dode en schurende takken kunt u als eerste verwijderen. 

Takken die naar binnen groeien kunt u ook weghalen. Een tak vlak langs de stam wegsnoeien, maar vermijd de zogenaamde kapstokken. Bij dubbele koptakken er één uit halen. Dan gaat u verder met snoeien totdat de vorm die u in gedachte had tevoorschijn komt. Bij regelmatige snoei (een keer per 5 jaar) houdt u de boom beter in balans en reageert deze ook niet met extreme groeispurten.

ABC Bomen

Alle bomen waarvan de Latijnse naam begint met een A, B, C en J hebben de kans dat ze na het maken van grote snoeiwonden gaan “bloeden”. Dit heeft te maken met de opwaartse sapstroom. Bij grotere wonden loopt sap echt langs de boom. Dit valt ook bijna niet te stoppen. Over dit verschijnsel bestaan verschillende theorieën. (Bv. sommige bio kwekers zeggen dat de plant schoonbloed.)

Men kan de sapstroom opheffen gedeeltelijk door de wortels door te snijden (met scherpe spade) of door snoei toe te passen in de zomer. De bladeren heffen dan de worteldruk op.

Bolbomen

Bolbomen als de Bol Catalpa, Bol Acacia, Bol Linde, Bol Iep, Bol Kers, enz. hebben twee momenten van snoei. In het najaar de takken terugnemen tot 40-50 cm. Zo hebben ze nog wat ruimte tot invriezen en breken ze niet uit bij flinke sneeuwval. In het voorjaar terugnemen tot 10 cm tot aan de veredeling (= verdikking bovenaan de stam). Uitzondering is de Bol Catalpa met zijn zachte hout, deze pas terugsnoeien rondom 30 april. Het is niet noodzakelijk de bolbomen ieder jaar volledig terug te snoeien, maar het mag wel.

Lees ook

[display-posts exclude_current="true" taxonomy="category" tax_term="current" wrapper="div"]