Snoeien van Fruit

Snoeien van fruit stimuleert de ontwikkeling van vruchten en zorgt voor een open structuur in de boom, hierdoor minder last van schimmels. Bij fruitbomen maken we een onderverdeling naar pitvruchten, appel / peer en het zogenaamde steen fruit zoals pruim en kers. Pitvruchten Bij het snoeien werkt u aan de zogenoemde etages. Een etage zorgt […]

Snoeien van fruit stimuleert de ontwikkeling van vruchten en zorgt voor een open structuur in de boom, hierdoor minder last van schimmels. Bij fruitbomen maken we een onderverdeling naar pitvruchten, appel / peer en het zogenaamde steen fruit zoals pruim en kers.

Pitvruchten

Bij het snoeien werkt u aan de zogenoemde etages. Een etage zorgt dat er op alle takken genoeg zonlicht komt zodat de boom tot bloei en vruchtzetting komt.

U gaat een drie tot vijf takken uitkiezen die de etage vormen, mooi rondom de stam, de centrale as. Deze takken gaat u naar beneden buigen en vastbinden (sla spijkers op de boompaal en maak het touw daar vast).

Op 60 cm boven deze etage knipt u de koptak terug op een buitenoog. De kleine korte takjes laat u staan deze geven vaak veel bloei en vrucht. Ieder jaar in de winter snoeit u weer de omhoog staande waterloten weg.

Ongewenste takken geheel aan de stam afzagen en eventueel maakt u een nieuwe etage hogerop. In de zomermaanden knipt u de omhoog staande waterloten terug tot op de tak, zo past u een vormsnoei toe en krijgen de vruchten meer licht.

Steen fruit

Tijdstip van snoei is na de oogst (augustus, september). Dit in verband met een risico spreiding van schimmels. De snoeiwonden krijgen zo nog de kans dicht te groeien voor de winter. Verder kunt u de basisregels toepassen als boven omschreven. Vaak is het wegzagen van twee tot drie dikke takken per snoeibeurt voldoende.

Wanneer kan ik snoeien

Wilt u meer weten over het snoeien van fruitbomen , bezoek dan ook onze jaarlijkse snoeidag in het voorjaar,  op de derde zaterdag in maart.

Lees ook

[display-posts exclude_current="true" taxonomy="category" tax_term="current" wrapper="div"]