Nieuwsbrief april 2021

Bomen en hagen planten Wilt u bomen en hagen planten? Het seizoen om te planten vanuit de volle grond is momenteel ten einde. Op dit moment zijn er alleen nog planten en bomen uit pot / met kluit beschikbaar, het sortiment hiervan is vrij beperkt, onze verkopers kunnen u informeren welke soorten nog verkrijgbaar zijn. […]
Achtergrond voorjaar

Bomen en hagen planten

Wilt u bomen en hagen planten? Het seizoen om te planten vanuit de volle grond is momenteel ten einde. Op dit moment zijn er alleen nog planten en bomen uit pot / met kluit beschikbaar, het sortiment hiervan is vrij beperkt, onze verkopers kunnen u informeren welke soorten nog verkrijgbaar zijn.

Wilt u grote maten hagen en bomen planten, dan adviseren we om te wachten met planten tot dit najaar. De kans op uitval wordt naar mate het weer warmer wordt steeds groter. Heesters en vaste planten uit pot kunnen wel gewoon geplant worden. Vorstgevoelige planten kunt u het beste mee wachten tot begin mei.

Private Custom

Vanwege de COVID-maatregelen is ons tuincentrum alleen op afspraak (met een tijdsslot van een half uur) en voor het afhalen van bestellingen te bezoeken. Een afspraak voor het bezoeken van ons tuincentrum kunt u maken middels een mail naar Alex@boomkwekerij-frijns.nl. U wordt dan een half uur ingepland bij onze verkopers, zodat zij u persoonlijk kunnen helpen. Bedenk van te voren goed wat uw wensen zijn, tip: neem wat foto’s mee van de betreffende border.

Om de veiligheid van uzelf en onze medewerkers te borgen vragen we u:

 • Kom niet naar het tuincentrum en de kwekerij wanneer u gezondheidsklachten heeft of tot een risicogroep behoort.
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot onze verkopers en andere klanten.
 • Kom maximaal met twee personen.
 • Wacht buiten het kantoor en ga pas naar binnen wanneer u aan de beurt bent.
 • Betaal per pin om contact te vermijden.

Bestellingen van planten kunt u bij voorkeur via mail opgeven. U krijgt dan bericht wanneer de planten voor u klaar kunnen staan.

Auto te klein? Wij kunnen uw bestelling ook thuisbezorgen!

Heeft u geen geschikt vervoer om uw bomen en planten mee te nemen? Het is bij ons ook mogelijk om uw bestelling thuis te bezorgen. De tarieven voor bezorgen zijn:

Postcode 6269 (Margraten) gratis

Postcode 6200-6499 (incl. Stein, Elsloo en Spaubeek) €35,-

Postcode 6100-6199 €40,-

Overige postcodes op aanvraag

De leveringsvoorwaarden voor het bezorgen zijn:

 • Uw bestelling wordt aan de straatzijde afgeladen
 • Zwaardere bomen kunnen met een steekwagen een aantal meter verplaatst worden mits er geen trappen of andere obstakels op het pad zijn
 • Er wordt geen beplanting naar de achterzijde van de woning gedragen
 • Transport door de woning en/of andere ruimtes gaan uitsluitend na vooraf overleg en geschied geheel op eigen risico van de klant in geval van schade
 • Er worden geen bomen en dergelijke voor u geplant
 • De ochtend van levering kunt u contact met ons opnemen, dan kunnen we u bij benadering de aflevertijd doorgeven

Bereikbaarheid per mail en telefoon

Wie ons afgelopen week al gebeld heeft, zal hebben gemerkt dat we met een keuzemenu zijn gaan werken. We hopen hiermee onze klanten wat gerichter te kunnen helpen en onze medewerkers te ontlasten. Vanwege de (nog altijd) enorme drukte zijn we helaas niet altijd telefonisch bereikbaar, vaak zijn alle medewerkers al in gesprek. Mocht dit het geval zijn, kunt u uw vraag ook via mail sturen. Ook hier geldt; het kan iets langer duren dan normaal, voor u reactie ontvangt. We proberen echter iedereen binnen enkele dagen te helpen.

Levertijden zijn dit voorjaar ook iets langer, dit omdat er veel soorten planten momenteel (tijdelijk) uitverkocht zijn.

Verzorging en gewasbescherming in de tuin

Bemesten van de tuin

Deze maand is het weer tijd om de tuin te bemesten met OPF granulaat.

OPF is een volledig organische meststof en zorgt voor een meer gelijkmatige afgifte van meststoffen gedurende een periode van ong. 30 weken. De helft van de meststoffen komt in de eerste maand vrij, de overige meststoffen in de maanden erna. De tuinplanten krijgen zo een prima basis aan voedingsstoffen mee. Daarnaast bevat deze meststof veel minder schadelijke zouten dan reguliere kunstmeststoffen.

We hebben deze in 1,2 kg voor €5,- en in emmers van 5kg. Voor €15,-.

Snoeien in het voorjaar

In maart kunnen veel planten worden gesnoeid. Even een overzichtje welke planten u deze maand kunt snoeien en hoe dit het beste kan.

 • Struikrozen; bij vorstvrij weer terug knippen tot ongeveer 10 centimeter, knip enkele millimeters boven een oog (een streepje op de tak, waar later een nieuwe tak uitgroeit) aan de buitenkant van de tak.
 • Klimrozen; snoei de zijtakjes op de dikke takken tot ongeveer 1 cm terug. Laat de dikke takken (dit zijn de hoofdtakken) zitten. Hele verouderde takken mogen ook eens helemaal terug geknipt worden, om zo de roos te verjongen. De eerste paar jaar hoeven klimrozen niet te worden gesnoeid.
 • Lavendel; eind maart terug knippen tot net boven het kale hout.
 • Buddleja, Caryopteris, Perovskia, Ceratostigma, Leycesteria (bladverliezende heesters die na juni bloeien) vanaf half maart terugknippen tot +- 20cm boven de grond.
 • Hydrangea arb. Annabelle en Hydrangea paniculata bloeien op het nieuwe hout. Deze 2 soorten hortensia’s kunnen vanaf eind maart teruggeknipt worden tot 15cm boven de grond. Moet de plant wat groter worden, dan kunnen ook alleen de oude bloemen worden verwijderd.
 • Bolcatalpa en bolacacia kunnen vanaf half maart worden geknot. Wilt u een wat grotere kroon krijgen, knot deze bomen dan niet ieder jaar terug.
 • Leilindes kunnen ook in maart worden gesnoeid. Snoei alle zijtakken van de horizontale (dikke)takken terug.
 • Vaste planten; in het voorjaar lelijk blad van groenblijvers verwijderen. Groenblijvende soorten die er goed uitzien hoeven niet gesnoeid te worden. Bladverliezers kunnen na de winter (als het niet meer gaat vriezen!) afgeknipt worden, let wel op met nieuwe scheutjes uit de grond. Het snoeien is eigenlijk niet meer dan bladresten en stengels van het voorgaande jaar af te knippen.
 • Siergrassen en varens; wintergroene soorten die er nog mooi uitzien hoeven niet gesnoeid te worden, overige soorten kunnen tot 10cm boven de grond worden afgeknipt.
 • Fruitbomen zoals appel en peer kunnen de hele winter worden gesnoeid. Let wel op met de vruchtknoppen! Op onze website en facebookpagina staat sinds kort een kort filmpje over het snoeien van fruitbomen. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd welke takken u moet snoeien en waarom. Pruimen, kersen en walnoten kunnen nu niet worden gesnoeid, deze kunnen direct na de oogst worden gesnoeid. Snoeit u deze bomen toch in het voorjaar dan zullen deze gaan bloeden.

Tuintrends en vroege bloeiers

De eetbare tuin is al jaren aan populariteit aan het winnen.

Zeker nu we meer vanuit huis werken en meer in de tuin zijn, wordt er meer aandacht besteed aan tuinieren en koken, en dan natuurlijk het liefst koken uit de eigen tuin. Kleine zuilappels, bessen en frambozen zijn ideaal voor een kleinere tuin en kunnen vaak ook prima in de border.  Daarnaast mag een mooie kruidenborder, of grote bloembak met kruiden op het terras niet ontbreken. Sterke winterharde kruiden zijn o.a. Salie, Munt, Venkel, Lavendel, Citroenmelisse, Tijm, Maggiplant, Bieslook en Peterselie. Op het tuincentrum hebben we alweer een groot sortiment aan EKO kruiden te koop staan.

Niet op vakantie maar wel een Mediterraan sfeertje in de tuin? Dat kan ook in ons klimaat prima worden gerealiseerd! Veel soorten kruiden zijn hiervoor uitermate geschikt, zoals Salvia, Lavandula, Rosmarinus en Tijm. Er zijn enkele soorten zeer winterharde boompjes met een olijfachtige uitstraling. De drie meest gebruikte zijn de Pyrus sal. Pendula, Quercus ilex en de Salix helvetica. Als haagjes kunt u bijvoorbeeld de Elaeagnus ebbingei, Prunus lusitanica of de Viburnum tinus. Cupressen kunnen in koude winters bevriezen, als alternatief hiervoor zou u kunnen denken aan Thuja o. Smaragd of Juniperus Blue Arrow. Bij een mediterrane tuin hoort natuurlijk ook een Pergola of zuidmuur met een druif er langs of op zijn minst een Toscaanse jasmijn. Wapperende siergrassen zoals Stipa tenuissima, Miscanthus sin. ‘Gracillimus’ of Pennisetum al. Hameln. Deze grassen zijn geweldig te combineren met planten als Allium Purple Sensation, Perovskia Blue Spire, Cistus en Ceanothus.  

Potten op het terras met Agapanthus, Lavandula stoechas, Oleander of een vijgenboompje maken het af en zorgen voor het totale vakantiegevoel.

Tuinadviesdagen

Onze eerste tuinadviesdagen in maart en april zijn vanwege de Corona-maatregelen geannuleerd.

Vanaf mei hopen we weer te kunnen starten met het tuinadvies. We delen de ruimtes in zodat iedereen voldoende afstand kan houden en zorgen voor ontsmettingsmogelijkheden.

Daarnaast willen we u vragen om tijdens het adviesgesprek alleen of met max. 2 personen deel te nemen.

Op de Tuinadviesdag zijn tussen 9:00 en 16:00 uur weer tuinontwerpers aanwezig die tijdens een gesprek van 30 minuten uw tuinwensen met u bespreken. Een eenvoudige schets voor bijvoorbeeld een border is ook mogelijk. Breng een foto, afmetingen of schets op schaal mee om uw wens/vraag te verduidelijken. Ook is het belangrijk te weten hoe uw tuin ten opzichte van het zuiden ligt en of het schaduwrijke of zonnige plekken zijn. 

Kijk voor meer informatie op onze website:

https://www.boomkwekerij-frijns.nl/info+advies-van-een-professionele-ontwerper.kbdc:cn81tj83:ev01:xbcgmk66

De tuinadviesdagen worden goed bezocht. Het is daarom noodzakelijk om tijdig een plaats te reserveren. Inschrijven voor een plaats op de Tuinadviesdag kan via Elise@boomkwekerij-frijns.nl of op onze website.

De eerstvolgende Tuinadviesdag is:

Zaterdag 15 mei

Let op: VOL=VOL

Tevens is er dit voorjaar (onder voorbehoud van regelgeving) nog een tuinadviesdag op zaterdag 19 juni.

Agenda voorjaar 2021

Dinsdag 27 april:                  Koningsdag gesloten

Donderdag 13 mei:             Hemelvaartsdag gesloten

Zaterdag 15 mei:                 Tuinadviesdag

Maandag 24 mei:                2e Pinksterdag gesloten

Zaterdag 19 juni:                  Tuinadviesdag

Share This