Nieuwsbrief december 2019

Tuintips van de vakman.

Openingstijden kerst

Tijdens de  feestdagen is onze kwekerij gesloten van 24 december 2019 tot en met 1 januari 2020. Woensdag 2 januari 2020 zijn wij weer vanaf 8.00 geopend.

Wij wensen u alvast fijne Feestdagen en een voorspoedig 2020 toe.

Boomkwekerij Jos Frijns en Zonen BV
Jan en Alex Frints en hun medewerkers

Cadeautip voor de kerst

Op zoek naar een leuk/gezond en duurzaam cadeau voor de Feestdagen? Geef een (fruit) boom cadeau! Te groot voor onder de kerstboom? Wij verkopen ook cadeaubonnen van elk gewenst bedrag.

Vraag onze medewerkers naar de mogelijkheden! 

Eindejaars-actie

Vanaf 10 december hebben we een speciale eindejaarsaanbieding op ons tuincentrum. Op alle aanwezige heesters ontvangt u een korting van maar liefst 20%. Deze actie loopt tot en met 23 december 2019. 

Actueel

Vorstpreventie

Als er vorst wordt gemeld, denk dan aan het afdekken of binnen zetten van exoten en andere gevoelige kuipplanten. Bij minder gevoelige planten alleen de pot afdekken i.v.m. het bevriezen of verdrogen van wortels.

Gebruik voor het afdekken luchtdoorlatende materialen. Gesloten, plastic zakken leiden tot schimmelvorming over de hele plant en worden dus afgeraden.

Bij strenge vorst is het aan te bevelen gevoelige planten, zoals laurierkers, Ligustrum en sommige Viburnum soorten, tegen de wind te beschermen om uitdroging te voorkomen (= vorstschade). Bij hagen kunt u dan bijv. denken aan rietmatten (wellicht verkrijgbaar bij bouwmarkten) of afgesnoeide takken.

Vaste planten en heesters kunt u beschermen door het afgevallen blad niet op te ruimen, maar rondom de planten te laten liggen. 

Wanneer bomen en hagen planten

We krijgen vaak de vraag gesteld of er nog geplant kan worden. Het plantseizoen voor bomen en planten uit de volle grond loopt ongeveer van eind oktober tot en met half april.  Eigenlijk kan er geplant worden zolang de bomen of planten nog geen blad hebben. De rest van het jaar kunnen planten uit pot worden geplant. 

Nachtvorst is niet schadelijk voor de beplanting. Ook bij nachtvorst kunt u probleemloos overdag planten. De wortels van de planten mogen niet blootstaan aan vorst. Wacht dan even met planten totdat de vorst uit de grond is. 

Zodra de beplanting in de grond staat, is nachtvorst geen enkel probleem meer.

Het planten van bomen

Bij de aanplant van bomen en hagen is een goede voorbereiding van de grond en het plantgat erg belangrijk.

  1. Maak de grond goed los
  2. Bij erg natte grond brengt u drainage aan (maak met behulp van een grondboor gaten en vul deze met grof grind)
  3. Bij harde grond kunt u grof zand met de bestaande grond meemengen
  4. Gebruik Biovin als bodemverbeteraar (meng dit met de bestaande grond)
  5. Strooi nooit meststoffen in het plantgat, deze zijn zout waardoor wortels kunnen verbranden

Op onze website hebben we een overzichtelijk filmpje geplaatst waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u het beste een boom kunt planten.

Gebruik van kunstmeststoffen

Er zijn enorm veel soorten meststoffen verkrijgbaar. Wij adviseren echter terughoudend te zijn in het gebruik van kunstmest. Waarom?

Kunstmest lost snel op in water, waardoor voedingsstoffen al snel vrijkomen, terwijl deze vaak niet direct in de juiste verhoudingen bruikbaar zijn voor de plant. Hierdoor groeit de plant geforceerd, en wordt vatbaarder voor ziektes en plagen. Daarnaast bestaan kunstmeststoffen voornamelijk uit zouten.

De bodem bevat enorm veel schimmels die samenwerken met plantenwortels en zo de plant van voedsel voorzien. Deze schimmeldraden zijn erg gevoelig voor zouten en gaan dus voor een groot deel kapot na het strooien van kunstmest. De plant kan hierdoor uiteindelijk weer minder voedingsstoffen opnemen, met als gevolg dat veel meststoffen gewoon uitspoelen. 

Beter is het om gebruik te maken van 100% organische meststoffen zoals bijv. OPF. Organische meststoffen bevatten weinig zouten en stimuleren een gezond bodemleven. OPF is bij ons verkrijgbaar in zakken van 1kg. OPF is vanaf januari weer te gebruiken in de tuin. 

Mooi in de winter

In de winter kan de tuin er ook prachtig uit zien. Dit kan zijn door winterbloeiers, maar zeker ook door vruchtjes, zaaddozen, groenblijvende heesters en de mooie silhouetten van bijvoorbeeld siergrassen. De meest bekende winterbloeiers zijn natuurlijk de Helleborus niger (kerstroos) en de Erica carnea (winterheide). Er bestaan echter nog veel meer bomen en heesters die in de winter bloeien. Een mooi voorbeeld is de winterbloeiende sierkers; Prunus subhirtella ‘Autumnalis Roseum’. Deze boom bloeit tijdens de zachtere periodes in de winter, soms in december al maar meestal in januari en februari. 

Nog een mooi boompje of grote struik is de inheemse Cornus mas, deze krijgt in de winter gele bloemetjes waar uiteindelijk in de nazomer eetbare vruchtjes uit ontstaan. Iets minder bekende winterbloeiers zijn onder andere Chimonanthus praecox (winterzoet genoemd), bloeit met lichtgele geurende bloemen en Edgeworthia chr. ‘Grandiflora’. Edgeworthia (papierstruik) bloeit vanaf januari met gele geurende bloemen. Met strenge vorst wel goed beschermen. 

Mooie groenblijvers geven de tuin een beetje vaste structuur. Extra mooi in de winter zijn groenblijvende heesters zoals Leucothoe en Nandina domestica. De bladeren van deze heesters kleuren vanaf het najaar nog intenser. Nandina houdt de hele winter haar herfstverkleuring.

Er zijn inmiddels vele soorten Nandina’s verkrijgbaar, sommige soorten lopen rood uit (bijv. het soort Obsessed) en andere weer geel (zoals Lemon Lime).  Ook siergrassen geven een mooie structuur aan de tuin, vooral de wat stevigere soorten zoals Panicum, Miscanthus en Molinia blijven in de winter mooi rechtop staan.

De pluimen van deze siergrassen verdrogen en blijven zo de hele winter zichtbaar. Er zijn ook siergrassen verkrijgbaar die in de winter groen blijven, zoals Carex morrowii (verkrijgbaar in allerlei kleuren) en Festuca. Liriope muscari en Ophiopogon blijven ook groen in de winter.

Deze laatste 2 soorten zijn eigenlijk geen echte siergrassen, maar lijken er wel veel op. Als extraatje bloeit de Liriope vanaf de zomer tot laat in het najaar met een blauwe of witte bloemaren (afhankelijk van het 

Agenda 2020

  • 21 maart: Tuinadviesdag
  • 18 april: Tuinadviesdag
  • 16 mei: Tuinadviesdag
  • 20 juni: Tuinadviesdag
Share This