Verzorging, ziektes en plagen
Bemesten
Om tuinplanten gezond en sterk te houden is het belangrijk om te zorgen dat de grond in een goede conditie verkeert. Een gezonde bodem is de basis voor de groei en stevigheid van planten. Belangrijk is dat de grond goed luchtig is en vooral niet teveel meststoffen worden gebruikt. Wanneer een plant aan het begin van de groeiperiode niet overmatig wordt bemest zal zij haar energie steken in de opbouw van een goed en sterk wortelgestel. Een plant met een goed wortelgestel kan naderhand meer voeding en vocht uit de bodem halen. Vooral tijdens droogteperiodes is dit goed zichtbaar. Wanneer de groei van planten wat tegenzit wordt vaak meer mest en water gegeven, dit gaat weer ten koste van de wortelgroei, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
Onderzoekers op de Universiteit van Queensland hebben onderzocht wat een teveel aan bemesting met stikstof voor invloed heeft op ziekte-gevoeligheid bij planten. Het blijkt dat hoe meer met stikstof wordt bemest hoe meer ziekteschimmels in de bodem ontstaan.
Een gezonde plant is dus weerbaarder, en hoeft vaak niet bespoten te worden met gewasbeschermingsmiddelen. Enkele tips hoe u kunt zorgen voor gezondere planten:
- Geen(kunst)mest gebruiken bij aanplant
- Bij bestaande tuin en gazon gebruik maken van OPF (een organische meststof met een laag gehalte aan stikstof).
- Gebruik maken van bladmeststoffen / plantversterkende middelen zoals Fertiprotect
- Bij aanplant gebruik maken van Treesaver ® (Mycorhizza schimmels) en Biovin (druivencompost)
- Luizen bij voorkeur bestrijden met larven van lieveheersbeestje of evt. minerale zeep of knoflook .
- Luizen in een beukenhaag? Scheer de haag en het grootste probleem is al verholpen.
In praktijk is de meest gemaakte fout het veel te veel geven van water en het bemesten bij aanplant, mest strooien over de wortels of over de planten. Wortels die in aanraking komen met meststoffen zullen verbranden!
Water geven
We merken nog altijd dat voor veel mensen het watergeven van planten niet vanzelfsprekend is. Voor planten is water in de bodem uiteraard belangrijk. Het zorgt ervoor dat planten kunnen ‘transpireren’ en het bodemleven wordt gestimuleerd waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Het is dus cruciaal dat planten voldoende water ter beschikking hebben.
Maar wanneer is watergeven nodig en hoeveel?
Dit hangt uiteraard af van het seizoen (zomer/winter) waarin we zitten, het weer (bv droogte), standplaats (schaduw/zon) en plantensoort. Maar ook hoe lang planten in de grond staan, speelt een belangrijke rol. Met planten die al jaren in de grond staan ga je anders om dan bijvoorbeeld met nieuwe aanplant. Vooral bij de laatste groep merken we dat er vaak misverstanden zijn.
Bij nieuwe aanplant op löss- en kleigrond bestaat namelijk het risico dat er teveel water gegeven wordt, waardoor planten aan zuurstofgebrek gaan lijden. De plant reageert hier vaak op door de bladeren te laten hangen of te vergelen. Het lijkt dan dat de planten het te droog hebben, vervolgens wordt er nog meer water gegeven. Het gevolg kunt u al raden. De plant gaat dood.
Na aanplant van hagen, heesters en bomen op löss- en kleigrond hoeft u maar 1 x per week water te geven en dan alleen tijdens aanhoudende droogte, +- 10 liter per plant is dan voldoende.
Vaste planten kunnen bij aanhoudende droogte eventueel 2 x per week water krijgen omdat deze een kleiner wortelgestel hebben.
Planten die al een groeiseizoen in de grond staan hoeven in principe op löss- en kleigrond geen water te krijgen. Deze hebben al diepere wortels ontwikkeld waardoor ze makkelijker water kunnen opnemen. Als vaste planten tijdens aanhoudende droogte een sein geven van ‘watertekort’ door hun bladeren te laten hangen, dan kunt u opnieuw 1 x per week een flinke scheut water geven.
Opmerking:
Planten op zandgrond en planten in pot zijn hierop een uitzondering! Deze hebben meer water nodig en zullen dat ook veel sneller aangeven.
Luizen
diverse soorten planten en bomen. Deze luizen kunnen chemisch worden bestreden, maar het is beter om een natuurlijke bestrijding toe te passen door te spuiten met een oplossing van minerale zeep.
Gebruik per liter water 10 ml zeep en los dit goed op. Spuit bij voorkeur voor een regenbui. Door de regen spoelen de luizen weg.
Voor een effectieve bestrijding van bladluizen in bomen en heesters kunnen ook sluipwespen uitgezet worden. Deze kleine natuurlijke vijanden houden een heel jaar deze planten luisvrij.

Omdat sluipwespen levende insecten zijn, moet men deze bestellen bij een gewasbeschermingshandel. Ziet u dit beestje in de buurt? Dit is de larve van een lieveheersbeestje, laat dit beestje vooral haar werk doen; deze larve eet maar liefst 120 bladluizen per dag!
Sinds kort verkopen we ook verpakkingen met brandnetelgier, dit werkt o.a. tegen allerlei luizen, spint en meeldauw. Daarnaast werkt brandnetelgier als natuurlijke meststof (vooral stikstof en kalium) en als plantversterker.
Snoeien
In juni kunnen (nog) heel wat verschillende planten en bomen worden gesnoeid.
Voorjaarsbloeiende struiken die op het oude hout bloeien en hun hoofdbloei in het voorjaar hebben (voor 1 juli) kunnen nu (na de bloei) worden gesnoeid.
Voorbeelden zijn:
- Weigela
- Deutzia
- Botanische rozen
- Seringen
- Ceanothus
- Choisya
Vruchtstruiken die in het voorjaar hebben gebloeid, kunnen nu ook worden gesnoeid. Oude takken of takken die in de weg staan kunnen dan verwijderd worden. De jonge takken die je laat staan, zullen het volgende jaar bloeien en vruchten dragen.
Voorbeelden zijn:
- Cotoneaster
- Chaenomeles
- Ligustrum
- Mahonia
- Viburnum (opulus)
- Ribes
Verschillende soorten sierkersen bloeien op het oude hout. In verband met de sterke sapstroom in het voorjaar morgen ze pas rond de langste dag worden gesnoeid. Door ze in juni te snoeien, zullen ze niet meer ‘bloeden’.
De laatste Rhododendrons en azalea’s zijn ook langzaam uitgebloeid. Bij deze planten worden alleen uitgebloeide bloemen verwijderd. Eventueel terugsnoeien mag, maar houd rekening dat dit ten koste van de bloei van volgend jaar gaat.
Dan zijn er nog de sterke groeiers zoals kiwi (actinidia) en blauwe regen (wisteria). Deze maken de hele zomer lange scheuten die regelmatig ingekort moeten worden.
Heel veel kruiden kunnen nu ook geoogst/gesnoeid worden, waardoor ze snel nieuwe uitlopers maken die later op het jaar opnieuw geoogst kunnen worden.
Hagen kunnen begin of half juni een eerste keer voor de langste dag (21 juni) worden gesnoeid. Deze lopen daarna nog mooi uit, waardoor ze een dichte haag gaan vormen.
Tip:
Experimenteer ook eens met het snoeien van zomerbloeiers. Vaste planten die in de zomer bloeien kunnen nu gesnoeid worden waardoor ze compacter gaan groeien en een vier weken later gaan bloeien. Op die manier kan de bloei gespreid worden en produceert de plant kortere en stevigere stengels waardoor ze minder snel omvallen.
Agenda 2022
Noteer alvast in uw agenda:
Tuinadviesdag – zaterdag 18 juni
Tuinadviesdag – zaterdag 17 september
Fruitplukdag – zaterdag 24 september
Mooie tuinmarkten / tuinevenementen:
Agricultura Alden Biesen (België) – zondag 3 juli
Haaner Gartenlust (Duitsland) – zondag 4 september
Gardenfestival Hex (België) – 10 en 11 september
Tuininspiratie / open tuinen:
Zuid Limburgse droomtuinen – diverse data geopend, www.zuidlimburgsedroomtuinen.nl