Nieuwsbrief september 2020

Op zaterdag 26 september 2020 is weer onze jaarlijkse Fruitplukdag. Deze dag stellen wij van 10.00 tot 15.30 uur onze boomgaard open om zelf fruit te plukken. Het fruit kost € 1,00 per kilo, m.u.v. de Santana appels. Maak kennis met een enorm fruitassortiment in onze speciaal aangelegde assortimentstuin. Hierin staan zo’n 150 soorten appels, […]

Op zaterdag 26 september 2020 is weer onze jaarlijkse Fruitplukdag.

Deze dag stellen wij van 10.00 tot 15.30 uur onze boomgaard open om zelf fruit te plukken.

Het fruit kost € 1,00 per kilo, m.u.v. de Santana appels.

Maak kennis met een enorm fruitassortiment in onze speciaal aangelegde assortimentstuin.

Hierin staan zo’n 150 soorten appels, ca. 50 soorten peren en tientallen soorten pruimen en kersen.

Veel oude en nostalgische fruitrassen, maar ook nieuwe rassen.  Wilt u liever niet spuiten? Dan kunt u de milieuvriendelijke appels eens proberen. Deze rassen zijn schurft- en meeldauwresistent, waardoor u zonder spuiten tóch een mooie appel krijgt.

Rondom Groot Welsden treft u wegwijzers aan die u leiden naar onze assortimentstuin.

Bij voorkeur graag bij de kwekerij parkeren en al lopend (ca. 500 meter) de assortimentstuin bezoeken. Diegenen die moeilijker ter been zijn, kunnen bij de assortimentstuin parkeren.

Vanwege de COVID-19 hebben we dit jaar helaas geen koffie met vlaai. Wel staan er tafels en bankjes, u bent van harte welkom om in de boomgaard te komen picknicken. Neem a.u.b. zelf een draagtas mee om het fruit mee te nemen.

Let op: deelname is dit jaar vanwege COVID-19 alleen met online aanmelding mogelijk, u kunt zich aanmelden voor twee verschillende tijdsblokken; van 10:00 tot 12:30 of van 13:00 tot 15:30.

Aanmelden kan online via de volgende link: Fruitplukdag, 26 september – Online registatie. Let op: vol = vol!

Tuinontwerpdagen najaar 2020

Tussen 10.00 en 15.00 uur kunt u op afspraak met een tuinontwerper uw tuinwensen bespreken. Breng eventueel foto’s, afmetingen of schets op schaal mee om uw wens/vraag te verduidelijken. In een gesprek van ongeveer een half uur helpt de ontwerper u op weg. Het maken van een eenvoudige schets voor bijvoorbeeld een border is ook mogelijk.

Met deze schets kunt u terecht bij onze verkopers die u vervolgens verder helpen met de juiste beplanting.  Aanwezige planten kunnen dan direct meegenomen worden, maar bestellen of een vrijblijvende offerte aanvragen bij onze kwekerij kan ook. 

De kosten voor dit tuinadvies bedragen €25,- Dit bedrag kunt u contant bij de betreffende ontwerper voldoen. Na contante betaling ontvangt u een voucher ter waarde van €25,- te besteden bij boomkwekerij Jos Frijns en Zonen B.V.

We vragen u nadrukkelijk om i.v.m. COVID-19 met maximaal 2 personen naar de Tuinadviesdag te komen. Hierdoor kunnen we garanderen met maximaal 6 volwassen in één ruimte aanwezig te zijn. Na ieder bezoek worden uiteraard de tafels en stoelen netjes ontsmet. Let op: Aanmelden voor de tuinadviesdag is verplicht!

Zaterdag 19 september zijn de volgende ontwerpers op de Tuinadviesdag aanwezig:

 • Iny Frints van de Groenpraktijk ( ’s ochtends)
 • Petra Peskens van Mijn Kleine Domein (’s ochtends)
 • Caroline Robben van CARO tuinen (’s middags)
 • Jacqueline Hoffman van Atelier Pierroen Hoffman (’s middags)

De overige tuinontwerpdagen zijn dit najaar op:

 • Zaterdag 17 oktober
 • Zaterdag 21 november

Tuinadviesdagen vinden plaats onder voorbehoud van de dan geldende CORONA-maatregelen.

Mocht deze dag geen doorgang kunnen vinden, geven we u uiteraard tijdig bericht!

Meld u tijdig aan via tuinadvies@boomkwekerij-frijns.nl, of online via onze website: https://boomkwekerij-frijns.nl/advies/tuinadvies/aanmelden?tad_advies_optie=tuinadviesdag

Catalogus najaar 2020

Nieuw dit najaar is de totale catalogus. Ons sortiment aan bomen en planten hebben we gebundeld in een digitale catalogus, die vanaf 1 september via onze website te downloaden is.

XXL Fruit

Direct resultaat en vruchten na het aanplanten van een fruitboom? We hebben sinds afgelopen seizoen ook dikkere maten fruitstruiken in pot. Deze staan op voorraad op de kwekerij en kunt u zonder bestellen op ons tuincentrum kopen.

We hebben momenteel beschikbaar:

 • Appel (o.a. Elstar, Rosette, Cox en Golden Delicious)
 • Pruimen (R.Cl. Verte)
 • Walnoten (Broadview)
 • Mispel
 • Kersen (Big. Napoleon, Hedelfinger)

Start plantseizoen

Zodra de bladeren van de bomen zijn en de bomen in rust komen, start ook het nieuwe plantseizoen weer. De meeste bomen en planten kunnen vanaf eind oktober / begin november worden geplant.

De bladeren zullen dan grotendeels gevallen zijn, waardoor de beplanting met de minste risico’s geplant kunnen worden. Enkele soorten kunnen pas vanaf half november geplant worden. Hierbij gaat het meestal om beplanting die langer het blad dragen of in de wintermaanden een ingedroogd blad hebben, zoals Fagus sylvatica en Quercus palustris.

We verwachten half oktober met de laurierkersen en coniferen vanuit de volle grond te kunnen starten.

Bomen zorgen voor verkoeling

Heeft u het ook zo warm gehad deze zomer? Steen, asfalt en beton houden enorm veel warmte vast en geven ’s avonds die warmte weer af. Groen in de tuin zorgt juist voor verkoeling. Bomen zorgen voor schaduw, waardoor de grond en de bestrating minder opwarmt. Wilt u komende zomer meer schaduw in de tuin? Kom dan nu voor een vrijblijvend advies langs en bekijk welke boom geschikt is voor in uw tuin. Klein of groot, voor iedere tuin zijn er groene mogelijkheden.

Ook klimplanten zorgen voor verkoeling. Vooral tegen een warme zuidmuur vormen ze een perfect isolatielaag, zodat de warmte minder in de bakstenen trekt.  

Klimaatverandering? Maak uw tuin groener: tegel eruit en plant erin!

Bomen uitzoeken op onze kwekerij

Vanaf september is het de ideale tijd om alvast bomen uit te zoeken in onze kwekerij. De bomen zijn nu uitgegroeid voor dit jaar en staan volop in het blad. Zo geven ze u een goed beeld om uw boomkeuze te bepalen. Middels een naamlabel kunt u de uitgezochte boom reserveren. Op onze website vindt u een handig totaaloverzicht en een plattegrond van onze percelen, zodat u ook buiten openingstijden rustig in onze kwekerij kunt komen kijken. Geef nadat u uw boom heeft gereserveerd op kantoor even door welke boom u op welk perceel heeft gereserveerd, zodat onze medewerkers precies weten waar de boom staat.

Afhankelijk van de weersomstandigheden start vanaf eind oktober / begin november het nieuwe plantseizoen en kunt u ons de gewenste leverdatum doorgeven. Wij zorgen dan dat de gereserveerde boom op tijd voor u kan worden gerooid.

Uitzoeken en reserveren in de kwekerij is mogelijk voor bomen vanaf € 100,00 per stuk.

Nieuw aanplanten? Maak een goed begin!

Voordat de plant of boom in de grond gezet wordt, is het belangrijk te zorgen dat de grond goed los is. Door potgrond als grondverbeteraar te mengen met de bestaande grond, maakt u een beter begin voor een goede wortelontwikkeling.

Kies liever niet voor bemeste tuinaarde of compost. Hiervan is niet altijd duidelijk welke bestanddelen erin zitten en is vaak erg zout (=schadelijk voor de wortels).

De bij ons verkrijgbare potgrond is misschien niet de goedkoopste, maar heeft wél de juiste PH-waarde én de juiste basisbemesting.

Hieronder de belangrijkste voorbereidingen op een rijtje:

 • Na een flinke regenbui mag het water niet blijven staan. Hierdoor kan wortelrot ontstaan. Bij hele zware lemige grond maakt u zo nodig met een grondboor enkele verticale gaten van 1-1,5 meter en vult u deze met kiezel.
 • Zorg dat de grond voldoende diep is losgemaakt. Door potgrond als grondverbeteraar te mengen met de bestaande grond, maakt u een beter begin voor een goede wortelontwikkeling. Kies niet voor bemeste tuinaarde of compost. Hiervan is niet altijd duidelijk welke bestanddelen erin zitten. De bij ons verkrijgbare potgrond is misschien niet de goedkoopste, maar heeft wél de juiste PH-waarde én de juiste bemesting.
 • Zorg voor een ruim plantgat.
 • Wanneer u tijdens het planten ook nog Biovin en Treesaver® (Mycorhizza) tussen de wortels strooit, bevordert u de ontwikkeling van het wortelgestel. 
 • Voeg NOOIT meststoffen (bijv. koemest, compost, kunstmest, etc.) toe in het plantgat, dit om wortelverbranding te voorkomen.
 • Plaats een boompaal aan de windzijde van de boom en bevestig met boomband de boom stevig aan de paal. Een boom die niet goed vaststaat, groeit niet aan.
 • Plant de boom/struik nooit te diep. De bovenste wortels hoeven maar enkele centimeters onder het grondoppervlak te liggen. Bomen die te diep geplant zijn, gaan aan de stam rotten.
 • Vorm rondom de stam van de boom altijd een boomspiegel van minimaal 30cm. Leg dus ook geen grind (en zeker geen worteldoek!) tot aan de stam van de boom.
Share This