Nieuwsbrief Juni 2020

De eetbare tuin Al enkele jaren zien we een stijgende belangstelling voor moestuinieren en eten uit eigen tuin. Zeker nu we dit jaar allemaal veel meer in eigen huis en tuin verblijven. Wist u dat u helemaal geen aparte moestuin hoeft aan te leggen om te kunnen eten uit eigen tuin? Er zijn vele soorten […]

De eetbare tuin

Al enkele jaren zien we een stijgende belangstelling voor moestuinieren en eten uit eigen tuin. Zeker nu we dit jaar allemaal veel meer in eigen huis en tuin verblijven.

Wist u dat u helemaal geen aparte moestuin hoeft aan te leggen om te kunnen eten uit eigen tuin? Er zijn vele soorten eetbare planten die mooi combineren in de siertuin. U kunt zelfs de siertuin volledig aanplanten met eetbare soorten!

Een leuk idee voor het planten van een haag is een smulhaag. Hierin kunnen allerlei verschillende fruitstruiken worden geplant zoals frambozen, bosbes, (kruis)bes en Aronia. Let bij de keuze van het soort op vroege en late soorten, zodat over een langere periode geplukt kan worden. Mag de haag wat hoger worden dan zijn hazelaar, vlier en rozenbottel een mooie aanvulling. Deze heerlijke smulhaag zorgt ook nog eens voor bijen in de tuin.

Wilt u graag leibomen in de tuin? Ook dat kan met fruitbomen, met name appel- en perenbomen zijn hiervoor geschikt. Bij appelbomen is het aan te raden resistente soorten te kiezen, zodat u de bomen niet hoeft te spuiten.

Mooie eetbare bodembedekkers voor in de tuin zijn onder andere: Tijm (in vele soorten en groenblijvend in de winter), Lavendel, Salvia off. Bergarten, Galium odoratum, Viola cornuta, Sanguisorba minor en Fragaria vesca. Planten met een mooie opvallende bladkleuren zijn: Mentha pip. Chocolat, Artemisia dranunculus, Helichrysum, Foeniculum vulg. Atropurpureum.

Grotere planten en grasachtige planten volgen voor mooie diepte in de tuin. Eetbare grotere vaste planten zijn onder andere: Rabarber, Levisticium officinale (Maggie-plant), Allium schoenoprasum (Bieslook), Allium sativum (knoflook) en Acorus gramineus ‘Licorice’ (zoethoutgras).

Ten slotte zijn er ook mooie klimplanten waar u de vruchten van kunt plukken, zoals de Japanse wijnbes, druiven en bramen. De braam Thornless Evergreen is een doornloze braam die zelfs in de winter groen blijft.

Heeft u alleen maar een balkon of klein terras tot uw beschikking? Ook dan is het mogelijk een aantal potten te vullen met eetbare planten; een klein patio-fruitboompje, Rozemarijn of Lavendel, of een klimmende braam langs het balkon.

Op ons tuincentrum verkopen we de biologische kruiden van PUUR-AROMA en uiteraard een heel scala aan zelfgekweekte fruitbomen in pot. Vraag onze verkopers naar de mogelijkheden voor in uw tuin.  

Biologische gewasbescherming

Op dit moment krijgen we veel vragen over luizen in de tuin en over hoe we de planten biologisch gezond kunnen houden.

Luizen

Vanwege het warme en droge weer zijn er op dit moment enorm veel luizen. Het meest eenvoudig is het om te spuiten met groene zeep. De luizen druipen dan zo van de planten. Heeft u de luizen in bijvoorbeeld beukenhaag of gelderse roos? Deze kunt u nu gerust snoeien, daarmee knipt u het overgrote deel van de luizen eruit. De rest wordt dan netjes door de natuurlijke vijanden bijgehouden.

Buxusmot

De rups van de buxusmot kunt u bestrijden met muntthee; zet een emmer met warm water en takjes munt een etmaal buiten. Haal de stengels munt uit de emmer en spuit de thee royaal over de buxusplanten heen. Zorg wel dat alle rupsen worden geraakt. De rupsen die door de muntthee worden geraakt verdrogen.

Wortelrot

Planten die in januari en februari te nat hebben gestaan kunnen last hebben van wortelrot. Door een gebrek aan zuurstof bij de wortels, rotten de wortels weg. Meestal wordt dit zichtbaar tijdens een periode van droogte / warmte. De bladeren van de plant verdampen meer water dan de kapotte wortels kunnen opnemen. De wortelgroei kan worden gestimuleerd door het toedienen van Mycorhizza schimmels in de grond. Let op: te veel water geven werkt dus averechts!

Schimmelziektes

Planten kunnen weerbaarder gemaakt worden tegen verschillende schimmelziektes door het spuiten van Ferti Protect en spuitzwavel. Ferti-Protect is een sterke biostimulant en bladvoeding waardoor de plant sterker wordt. Spuitzwavel zorgt ervoor dat het blad harder wordt en er zich een beschermlaagje over het blad vormt. Hierdoor kunnen schimmels zich niet goed verspreiden.

Bemesting

Het strooien van meststoffen heeft weinig zin tijdens lange periodes van droogte. De mest lost niet op en wordt zodoende niet opgenomen door de wortels. Nu er weer wat regen wordt voorspelt is het goed de ‘kwijnende’ planten een beetje bij te mesten. Doe dit bij voorkeur met organische meststoffen, zoals koemestkorrels of Nitro N13. Nitro N13 is een plantaardige meststof met een snelle werking en een langdurige werking. 50% van de meststoffen komen de eerste 2 weken vrij, de overige helft in de weken erna.

Algemene verzorging van planten

Water geven en droogte

Dit kunnen wij niet vaak genoeg herhalen; een teveel aan water is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van kapotte planten of bomen. Voorkom daarom bij het water geven dat de wortels blijvend in te natte grond staan. Hierdoor ontstaat namelijk zuurstofgebrek, met wortelrot als gevolg. In droge perioden kunt u bijvoorbeeld de grote planten en bomen 1x per week 10 liter water per plant geven. Bomen en heesters die al enkele jaren in de grond staan hoeft u in principe helemaal geen water te geven!

Potplanten en zomergoed eenmaal per twee dagen water geven. Hangpotten/-manden evt. 2x per dag. Deze drogen nl. sneller uit. Doe bij voorkeur een laagje grind onder in de pot. Dit voorkomt omwaaien en is tevens een goede drainage.

Hagen scheren

De beste tijd om uw hagen te scheren is vanaf half mei en voor de langste dag (21 juni).

De uiteinden groeien na het scheren weer mooi dicht. Hierdoor blijft de haag er mooi uitzien.

Blijf tijdens het snoeien in het groei gedeelte: scheer niet tot in de dorre takken. Uw plant zal dan meestal niet meer uitlopen. Een aantal soorten (bijv. Taxus en Carpinus) kunnen opnieuw uitlopen, maar dat kan jaren duren.

Na juni, en tot september, moet u geen hagen meer snoeien. Als u dan wel snoeit, ontstaat bladverbranding, waardoor uw haag lelijke bruine plekken krijgt. Heeft u uw haag nog niet gesnoeid? Plan het dan snel in.

Om te voorkomen dat de onderste takken te weinig zonlicht krijgen, kunt u de bovenkant van de haag iets smaller (taps) snoeien. Eventueel een tweede snoeibeurt in september t/m half oktober.

Nu bomen uitzoeken en in het najaar planten

Deze zomer is het ideale moment om alvast een boom op onze kwekerij uit te zoeken. De bomen staan nu prachtig in blad, zodat u precies ziet wat u dit najaar geleverd krijgt.

We hebben een groot assortiment eigen geteelde laan- en sierbomen staan. Vraag onze verkopers welke bomen geschikt zijn voor uw tuin.

U kunt het hele jaar door uw eigen boom in de kwekerij uitzoeken en voorzien van een naamlabel. In het plantseizoen (november tot maart) rooien we dan uw boom op afspraak.

Wilt u toch nu al een boom planten in de tuin? We hebben ook een heel sortiment bomen in pot te koop. Deze kunnen in principe jaarrond worden geplant. Let wel op met enorm warm weer!

Omleiding Groot-Welsden

Vanwege werkzaamheden in een deel van Groot-Welsden is de kwekerij maar vanaf één zijde bereikbaar. De aanrijroute vanaf Valkenburg is gestremd.

Op de onderstaande kaart hebben we aangegeven hoe u onze kwekerij en tuincentrum het beste kunt bereiken. De werkzaamheden duren tot medio september, over enkele weken verplaatsen de werkzaamheden, waardoor de aanrijdroute weer wijzigt. U kunt voor de actuele bereikbaarheid het beste onze website en facebookpagina in de gaten houden.

CORONA maatregelen op het tuincentrum

Ons tuincentrum is gewoon geopend volgens de reguliere openingstijden, wij vragen wel om uw medewerking tijdens uw bezoek.

Om de veiligheid van uzelf en onze medewerkers te borgen vragen we u:

  • Kom niet naar het tuincentrum en de kwekerij wanneer u gezondheidsklachten heeft of tot een risicogroep behoort.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand tot onze verkopers en andere klanten.
  • Kom maximaal met twee personen.
  • Wacht buiten het kantoor en ga pas naar binnen wanneer u aan de beurt bent.
  • Betaal per pin om contact te vermijden.


Tuinadviesdagen 2020

Dit voorjaar zijn onze tuinadviesdagen vanwege de Corona-maatregelen geannuleerd.

Vanaf september hopen we weer te kunnen starten met het tuinadvies. We delen de ruimtes in zodat iedereen voldoende afstand kan houden en zorgen voor ontsmettingsmogelijkheden.

Daarnaast willen we u vragen om tijdens het adviesgesprek alleen of met max. 2 personen deel te nemen.

Op de Tuinadviesdag zijn tussen 10.00 en 15.00 uur weer tuinontwerpers aanwezig die tijdens een gesprek van 30 minuten uw tuinwensen met u bespreken. Een eenvoudige schets voor bijvoorbeeld een border is ook mogelijk. Breng een foto, afmetingen of schets op schaal mee om uw wens/vraag te verduidelijken. Ook is het belangrijk te weten hoe uw tuin ten opzichte van het zuiden ligt en of het schaduwrijke of zonnige plekken zijn. 

Meld je direct aan op onze website.

De tuinadviesdagen worden goed bezocht. Het is daarom noodzakelijk om tijdig een plaats te reserveren. Inschrijven voor een plaats op de tuinadviesdag kan via het online aanmeldformulier of via Elise@boomkwekerij-frijns.nl .

De eerstvolgende tuinadviesdag is op zaterdag 19 september van 10:00 tot 15:00. De volgende ontwerpers zijn dan aanwezig:

  • Iny Frints van de Groenpraktijk
  • Jacqueline Hoffman van Pieroen-Hoffman
  • Petra Peskens van Mijn Kleine Domein
  • Caroline Robben van CARO-tuinen

Let op: VOL=VOL

Tevens zijn er dit jaar nog tuinadviesdagen op:

  • zaterdag 17 oktober
  • zaterdag 21 november
Share This