Tuincentrum

Het hele jaar door hebben we voor u een groot assortiment aan planten. Veel van de planten komen uit onze eigen kwekerij.

Bosplantsoen

Veelal inheemse planten die door elkaar geplant kunnen worden en daardoor een bosje vormen.  Het bosje kan uitgroeien tot een serieus bos. 

Bij regelmatige snoei is het bosplantsoen te hanteren tussen de 3 en 5 meter. Bosplantsoen kan bijvoorbeeld worden gebruikt als windkering, taludbeplanting of afscheiding. De Limburgse haag is een goed voorbeeld.

In de bosjes zijn van nature zaden en bessen te vinden, ideaal voor vogels en kleine knaagdieren, die daar ook in nestelen en beschutting vinden. 

Heesters

Een heester (of struik) is een winterharde, houtige plant, die zich vanaf de grond vertakt. Heesters vind je vooral in de tussenlaag die samen met de vaste planten en bomen een afwisselend geheel vormen. Heesters variëren in hoogte tussen de 60 centimeter en 5 meter.

Er bestaan bladverliezende heesters en groenblijvende. Deze worden gebruikt om accenten te leggen in de tuin, om lege plekken op te vullen of als haagplant.

In ons tuincentrum hebben we zowel de kleine heesters, de mooi vertakte grotere maten heesters en echte solitaire heesters. Allemaal van echte Boskoopse kwaliteit.

Laanbomen

Laanbomen kunnen zowel solitair als in groepsverband geplant worden. Veel soorten zijn eveneens geschikt om als leiboom te gebruiken of om een schaduwplek in de tuin te creëren.

Grootte en vorm kunnen bepaald worden door regelmatige snoei toe te passen. Er zijn ook kleinblijvende en zuil- en bolvormige bomen verkrijgbaar.

We hebben een groot assortiment eigen geteelde laan- en sierbomen staan. U kunt het hele jaar door uw eigen boom in de kwekerij uitzoeken en voorzien van een naamlabel. In het plantseizoen (nov-feb) rooien we uw boom op afspraak.

Hagen

Een bladverliezende haag is in de winter kaal of het blad wordt dor en blijft in de haag zitten (bijv. beukenhaag). Deze hagen worden veelal direct uit de volle grond (met blote wortel) geplant en zijn leverbaar vanaf 1 november tot eind april.

Een bladhoudende haag houdt het hele jaar door zijn blad en is daardoor als zichtafscheiding geschikt. U kunt dan denken aan de Prunus hagen (laurierkers). Deze worden vaak met kluit geleverd, de planttijd hiervan is van half oktober tot en met eind april. De container geteelde planten kunt u het hele jaar door planten.

Lage bloeiende haagjes zijn mooi als (rand)afscheiding. Veelal worden de planten in pot geteeld en het hele jaar rond leverbaar.

Leibomen

De leibomen worden verschillende doeleinden worden toegepast; als fruit- of smulhaag, tegen de inkijk, of ter camouflage van een muur. Bij alle leibomen geldt dat  na enkele jaren, het leirek weer verwijderd dient te worden.

Er zijn twee verschillende leivormen; de waaiervorm (alle zijtakken van de boom worden benut) en de traditionele leivorm (alleen de hoodtakkken worden benut). Op termijn ontstaat er een soort haag op stam, deze wordt zeer compact en zal ook in de winter nagenoeg gesloten zijn.

Het aantal leggers varieert van 3 tot en met 7. Bij het snoeien hoeft u alleen de zijtakken van de basistakken te verwijderen.

Vaste planten

Vaste planten is een verzameling van kruidachtige bloeiende planten met zachte sappige stengels. Veel van deze planten zijn bladverliezend, maar er is ook veel groenblijvende vaste planten. Vaste planten vullen u border op door hun bijzondere bloemen, kleur of bladvorm, ze zijn de smaakmakers in de tuin.

Ook grassen en varens behoren tot de groep vaste planten. In de moderne tuin wordt veel gebruik gemaakt van grassen die in grote groepen aangeplant, een sterk accent geven.

Kruiden vallen uiteraard ook onder de groep vaste planten. In het tuincentrum verkopen we een breed sortiment biologisch geteelde kruiden van het merk PUUR-aroma. Deze kruiden zijn geteeld zonder het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

Vaste planten zijn het hele jaar door te verkrijgen.

Fruit

We zijn bekend om oude en nieuwe fruitrassen uit eigen kwekerij. 

Van  appels, peren, kersen, pruimen, abrikozen, amandel, perzik, nectarine, kweeperen en mispels voeren we drie maten: struik, halfstam/hoogstam:

  • Struik – Vanaf de grond vertakt.
  • Halfstam – Een kale stam tot ongeveer 120 cm met daarboven de kroon.
  • Hoogstam – Een kale stam tot ongeveer 180 cm met daarboven de kroon.

Appels en peren zijn met name zeer geschikt als leibomen omdat ze snoei goed verdragen. Vruchtbomen als de walnoot, hazelnoot en de tamme kastanje zijn ook in diverse soorten en maten te krijgen. En heeft u al eens een kiwi als klimplant gebruikt of bosbessen geplant?

Coniferen

Wintergroene alleskunners in alle lagen van de border.

Coniferen zijn zeer geschikt voor de border en als haagplant doordat ze veelal wintergroen zijn. Er is een grote keuze in kleur, vorm en groeiwijze. Ze stellen weinig eisen en zijn zowel in devolle zon als in de schaduw te gebruiken. 

Ze geven structuur en rust aan de tuin. Deze planten kun je in alle lagen van de border tegenkomen. De bodembedekkers, de meer solitair groeiende soorten, treurvormen en grote coniferen die als boom uitgroeien.

Coniferen zijn goed te snoeien en te scheren, een kegel of bolvorm kan een extra dimensie geven aan uw tuin.

Als afscheiding zijn coniferen uitermate bruikbaar. Door regelmatige snoei goed smal te houden en coniferen zijn altijd groen. De statige taxus en frisgroene Thuja zijn veel gebruikte soorten.

De voorbeeldhaag op ons tuincentrum brengt de verschillende soorten goed in beeld. En vraag eens naar ons assortiment eigen, op de löss geteelde coniferen.

 

 

Share This