Snoeien van Rozen

In de literatuur wordt het snoeien van rozen tot een kunst verheven, dit terwijl het eigenlijk neerkomt op een aantal basisregels die op alle rozen makkelijk toe te passen zijn. Voor de klim- en stamrozen gelden nog een paar bijzonderheden, die worden onderaan vermeld. Najaar Knip uw rozenstruik terug tot 40/50 cm boven de grond, […]

In de literatuur wordt het snoeien van rozen tot een kunst verheven, dit terwijl het eigenlijk neerkomt op een aantal basisregels die op alle rozen makkelijk toe te passen zijn. Voor de klim- en stamrozen gelden nog een paar bijzonderheden, die worden onderaan vermeld.

Najaar

Knip uw rozenstruik terug tot 40/50 cm boven de grond, zo kan hij nog bij strenge vorst een stuk invriezen en nog genoeg tak overhouden om in het voorjaar op uit te lopen.

Voorjaar (maart)

U kunt uw rozenstruik nu terug snoeien tot 10 cm boven de grond, dat stimuleert de slapende ogen en geeft vitale takken. Bemesten met koemestkorrels is nu wel gewenst.

Zomer

De uitgebloeide bloemen wegknippen, u kunt ook best wat tak mee wegsnoeien zodat er weer een mooie compacte struik ontstaat. Binnen 6 weken worden er weer nieuwe bloemen gevormd. Dus voor een vrolijk tuinfeest uw rozen 7 weken van te voren snoeien dan doen deze ook feestelijk mee.

Klimrozen

Bij het snoeien van de klimrozen moet u er op letten dat de onderkant niet kaal wordt door dikke oude takken. Daarom snoeit u op verschillende hoogten takken weg bv. op 10 – 30 – 50 – 70 cm. Zo krijgt men op alle niveaus jonge takken en daardoor een evenwichtige struik met veel bloemen.

Stamrozen

Om de stamroos te ondersteunen is het raadzaam een paaltje, bamboestok te plaatsen, dit voorkomt uitscheuren bij het veredelingspunt. Omdat het veredelingspunt zich ver boven de grond bevindt is het raadzaam de roos in de winter te beschermen. Met een plastic zak over de kroon en een isolatiepijp (voor de waterleiding) rondom de stam bent u in 2 minuten klaar. Let wel op de plastic zak in het voorjaar op tijd te verwijderen, anders gaat de kroon rotten. Wat snoeien betreft dezelfde regels als boven met die aanvulling dat u bij de voorjaar snoei de kroon kunt uitdunnen tot 4-5 takken.

Lees ook

[display-posts exclude_current="true" taxonomy="category" tax_term="current" wrapper="div"]