Snoeien van hagen

Soorten hagen Het regelmatig snoeien van een haag zorgt ervoor dat de vertakking dicht en compact blijft.  We onderscheiden drie soorten hagen; De bladverliezende haag De bladhoudende haag De coniferenhaag Het snoeien In het snoeien maken we een verdeling onder bladverliezend en bladhoudend/coniferen haag. De bladverliezende haag kunt u in principe het hele jaar door […]

Soorten hagen

Het regelmatig snoeien van een haag zorgt ervoor dat de vertakking dicht en compact blijft.  We onderscheiden drie soorten hagen;

  • De bladverliezende haag
  • De bladhoudende haag
  • De coniferenhaag

Het snoeien

In het snoeien maken we een verdeling onder bladverliezend en bladhoudend/coniferen haag. De bladverliezende haag kunt u in principe het hele jaar door snoeien. Met uitzondering van droge zonnige zomerdagen en bij vorst overdag. Het snijvlak droogt dan te veel in waardoor nog lang dorre takjes zichtbaar blijven en kan er bladverbranding optreden.

Om te voorkomen dat de onderste takken te weinig zonlicht krijgen, kunt u de bovenkant van de haag iets smaller (taps) snoeien. Ook de bovenkant van de haag kunt u snoeien om vertakking te bevorderen. Uitzondering is de beukenhaag, hiervan laat u de koptak doorgroeien totdat de gewenste hoogte is bereikt. De bladhoudende/coniferen haag kunt u het beste snoeien tussen half mei en half juni en eventueel nog een keer in september t/m half oktober. Ook hier niet snoeien met droge zonnige dagen en verder gelden dezelfde regels als boven.

NB: Bij het snoeien zorgen voor een goed geslepen snoeischaar of elektrische “snoeier” want grote wonden bij het snoeien geeft een poort voor schimmels en bacteriën.

Lees ook

[display-posts exclude_current="true" taxonomy="category" tax_term="current" wrapper="div"]