Nieuwsbrief september 2019

Opruiming vaste planten Potten P9 en P11Vanaf 1 september 2019 tot en met 21 december 2019 zijn er weer volop vaste planten tegen aantrekkelijke prijzen te koop.  Vaste planten in een P9 pot: €  1,25 per stuk. Alleen geldig op de aanwezige vaste planten. Op = op.  Niet geldig op bodembedekkers (o.a. Hedera, Vinca, Cotoneaster, Lonicera […]

Opruiming vaste planten

P9 en P11 containers

Potten P9 en P11Vanaf 1 september 2019 tot en met 21 december 2019 zijn er weer volop vaste planten tegen aantrekkelijke prijzen te koop. 

Vaste planten in een P9 pot: €  1,25 per stuk. Alleen geldig op de aanwezige vaste planten. Op = op. 

Niet geldig op bodembedekkers (o.a. Hedera, Vinca, Cotoneaster, Lonicera etc.) en te bestellen vaste planten. Vraag onze verkopers naar de voorwaarden.

Herfst in de border

Het najaar is eigenlijk een geweldig kleurrijk seizoen, veel bladeren beginnen prachtig te verkleuren. Bomen en struiken hangen vol met vruchten en zaden en er is een hele reeks aan planten die juist in de nazomer / het najaar bloeien. Ook de meeste siergrassen zijn juist in het najaar op zijn mooist! 

Wilt u ook prachtige herfstkleuren in de tuin? 

Een leuke herfstborder maakt u eenvoudig met bijvoorbeeld Helenium ‘Moerheim Beauty’, Panicum virg. ‘Shenandoah’, Euonymus alatus, Persicaria amplexicaulis, Ceratostigma plumbaginoides.

Als rand of laag haagje is Liriope musc. ‘Ingwersen’ of bijv. Euonymus fort. ‘Emerald ‘n Gold’  hiermee mooi te combineren.

Voor een meer “Indian Summer” effect kunt u ook nog combineren met gele beplanting van bijv. Rudbeckia f. ‘Goldsturm’, Choisya ternata ‘Lich’ of Hypericum. 

Op ons tuincentrum vindt u meer dan voldoende inspiratie, prachtige grote heesters en mooie borderbeplanting. Vraag onze verkopers gerust om advies!

Tuinonderhoud in september / oktober

Regelmatig krijgen we vragen over welke plant of boom wanneer gesnoeid mag worden en vele andere vragen over de verzorging van tuinplanten. In deze nieuwsbrief even helder op een rij wat u nu in de tuin kunt doen. 

 • Heeft u pruimen, kersen of walnoten, snoei deze dan direct na de pluk, als bladeren nog aan de boom zitten. Zodra het blad gevallen is, kunt u deze niet meer snoeien i.v.m. het “bloeden” van de boom. 
 • September is de maand om uw hagen en coniferen nog in vorm te scheren. De echte groei is uit de planten, waardoor de hagen tot mei weer netjes blijven. 
 • Van planten als Lavendel, Nepeta en Salvia kunnen nu de uitgebloeide bloemen en +- 5 cm loof eruit worden geknipt. In het voorjaar knipt u deze dan nog wat verder terug. 
 • Wilt u komend voorjaar genieten van Tulpen, Crocussen, Allium’s etc. zet deze bloembollen dan komende maand in de grond. Vanaf september hebben we een klein sortiment aan mooie bloembollen voorradig. 
 • Lelijke stengels en uitgebloeide planten kunt u nu ook wat terugknippen, ruim echter niet alle plantenresten op. Plantenresten beschermen de planten voor een groot deel tegen de vorst. 
 • Kale plekken in het gazon kunt u nu nog goed bijzaaien. 
 • Struikrozen kunnen eind deze maand ook al worden gesnoeid tot +- 40cm, het terugknippen tot 3 ogen kan pas in het voorjaar. 
 • Tip: steek bij de planten die in de winter afsterven een etiketje in de grond, zodat u het voorjaar met onkruid wieden nog weet welke plant waar staat.

Nu is de ideale tijd om alvast plannen te maken voor de tuin, zodat u komend seizoen kunt aanplanten. Vindt u dit lastig? Meld u dan eens aan voor onze tuinadviesdag. 

Start plantseizoen

Vanaf eind oktober start het nieuwe plantseizoen weer. Bomen, hagen, coniferen en heesters vanuit de volle grond kunnen dan weer tot begin april worden geplant. Let op: de meeste soorten worden op bestelling in de kwekerij gerooid. Informeer even van te voren of de betreffende soorten op voorraad staan of nog gerooid moeten worden. 

De (fruit)bomen uit eigen kwekerij worden al jaren zo milieuvriendelijk mogelijk gekweekt. Tijdens de teelt worden alleen organische meststoffen en compost gebruikt. Regenwater wordt zo veel mogelijk opgevangen en gebruikt bij de beregening van alle planten in pot. Daarnaast maken we zo min mogelijk gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Daarvoor in de plaats proberen we zoveel mogelijk met plantversterkers en bodemverbeteraars te werken.

Onze vaste leverancier van bosplantsoen (liguster, haagbeuk, eiken, essen etc.) voldoet aan de duurzaamheidseisen van MPS Florimark. Bij de teelt maken zij o.a. gebruik van compost-thee en mycorrhiza-schimmels.

De bomen en planten zijn sterk en weerbaar, en zullen daardoor ook beter aanslaan. 

Bomen zorgen voor verkoeling

Heeft u het ook zo warm gehad deze zomer? Steen, asfalt en beton houden enorm veel warmte vast en geven ’s avonds die warmte weer af. Groen in de tuin zorgt juist voor verkoeling. Bomen zorgen voor schaduw, waardoor de grond en de bestrating minder opwarmt. Wilt u komende zomer meer schaduw in de tuin? Kom dan nu voor een vrijblijvend advies langs en bekijk welke boom geschikt is voor in uw tuin. Klein of groot, voor iedere tuin zijn er groene mogelijkheden. 

Klimaatverandering? Maak uw tuin groener: tegel eruit en plant erin!

Bomen uitzoeken op onze kwekerij

Vanaf september is het de ideale tijd om alvast bomen uit te zoeken in onze kwekerij. De bomen zijn nu uitgegroeid voor dit jaar en staan volop in het blad. Zo geven ze u een goed beeld om uw boomkeuze te bepalen. Middels een naamlabel kunt u de uitgezochte boom reserveren. Op onze website vindt u een handig totaaloverzicht en een plattegrond van onze percelen, zodat u ook buiten openingstijden rustig in onze kwekerij kunt komen kijken. Geef nadat u uw boom heeft gereserveerd op kantoor even door welke boom u op welk perceel heeft gereserveerd, zodat onze medewerkers precies weten waar de boom staat. 

Afhankelijk van de weersomstandigheden start vanaf eind oktober / begin november het nieuwe plantseizoen en kunt u ons de gewenste leverdatum doorgeven. Wij zorgen dan dat de gereserveerde boom op tijd voor u kan worden gerooid. 

Uitzoeken en reserveren in de kwekerij is mogelijk voor bomen vanaf € 100,00 per stuk. 

Tips van onze Plantendokter

Momenteel krijgen we enorm veel vragen over bladnecrose (verbranding van het blad). Normaal gesproken zorgt een plant of boom dat de verhouding tussen de opname en afgifte van water in een goede verhouding staat.

Door de extreem hoge temperaturen verdampt een plant of boom nog meer om te kunnen koelen. Als een plant te weinig capaciteit heeft om vocht op te nemen (bijv. bij nieuwe aanplant, droge grond, verrotte wortels door te natte grond) ontstaat bladnecrose uit zelfbescherming

 Deze zomer zagen we veel blad- en scheutverbranding door oververhitting. U hoeft hier niets aan te doen, bij koeler weer herstelt de plant zich en groeit dit er weer uit. 

Fruitplukdag / Tuinadviesdagen 2019

Helaas kan onze jaarlijkse Fruitplukdag in september dit jaar niet doorgaan. Door de lage temperatuur dit voorjaar hangt er bijna geen fruit in onze kwekerij. Hopelijk hangt er volgend jaar wel weer voldoende fruit in de boomgaard en kunnen we u dan weer van harte welkom heten! 

Tuinadviesdagen

De Tuinadviesdag gaat op zaterdag 21 september gewoon door. Van 10:00 tot 15:00 zijn er weer vier ontwerpers aanwezig. In een gesprek van ongeveer een half uur helpt de ontwerper u op weg. 

Het ter plekke laten maken van een eenvoudige schets voor een border is ook mogelijk. Met deze schets kunt u terecht bij onze verkopers die u vervolgens verder helpen met het uitzoeken van de juiste beplanting. Aanwezige planten kunnen direct worden meegenomen. U kunt ook een vrijblijvende offerte opvragen of de planten bestellen.

Zaterdag 21 september zijn de volgende ontwerpers op de Tuinadviesdag aanwezig:

 • Iny Frints van de Groenpraktijk
 • Rob van der Linden 
 • Petra Peskens van Mijn Kleine Domein
 • Vera Princen

De Adviesdag van zaterdag 21 september is al nagenoeg vol. 

Onze andere tuinadviesdagen zijn dit najaar op:

 • Zaterdag 19 oktober
 • Zaterdag 16 november 

Een plaats reserveren op de Tuinadviesdag kost €25,- Hiervoor reserveren we 30-40 minuten bij een professionele tuinontwerper. Daarnaast ontvangt u een voucher ter waarde van €25,- te besteden bij Boomkwekerij Jos Frijns en Zonen B.V. Let op: de tuinadviesdagen worden druk bezocht, reserveren is dus noodzakelijk. 

Tip: neem een foto, afmetingen of een schets op schaal mee om uw wensen aan te geven. Geef duidelijk aan hoe uw tuin ten opzichte van het zuiden is gelegen. 

Meldt u tijdig aan via tuinadvies@boomkwekerij-frijns.nl, want vol=vol! 

Agenda najaar 2019

 • Tuinadviesdag: 21 september 2019
 • Vakbeurs Groot Groen Plus: 2 oktober 2019 t/m 4 oktober 2019
 • Tuinadviesdag: 19 oktober 2019
 • Tuinadviesdag: 16 november 2019
 • Kerstvakantie: 24 december 2019 t/m 1 januari 2020 gesloten
Your subscription could not be saved. Please try again.
Your subscription has been successful.
Nieuwsbrief
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig actueel tuinnieuws
Share This