Grondbewerking
Voorafgaand aan de aanleg van een tuin, wordt vaak een belangrijke factor over het hoofd gezien, namelijk de grondbewerking. Wilt u in het najaar uw tuin gaan aanplanten, bewerk de grond dan eventueel al in de zomer.
Voorbereiding
Er zijn twee belangrijke factoren in de gesteldheid van de grond in uw tuin die de groei van bloemen, bomen en planten kunnen verstoren: natheid en hardheid.
Natte grond
Heeft de grond in uw tuin een losse structuur (u kunt er gemakkelijk in scheppen) en blijft er toch lang water in uw tuin staan, dan bevindt zich hoogstwaarschijnlijk een storende laag in de ondergrond. Dit komt met name vaak voor in nieuwbouwwijken.
Een verticale drainage kan een eenvoudige oplossing zijn. Maak, eventueel met een grondboor, een aantal gaten in de grond en vul deze met kiezelsteen. Afhankelijk van de ligging van de storende laag kunnen de gaten wel tot 3 meter diep zijn. Controleer altijd goed of het water wel echt weg zakt.
Harde grond
Wanneer de grond in uw tuin een harde, leemachtige structuur heeft, dan is het aan te bevelen om de grond te mengen met zand en/of tuinturf. Bestrooi de grond met zand en/of potgrond en spit het geheel bij mooi weer om. Ten behoeve van de grondstructuur adviseren wij u om de grond nooit fijn te maken tijdens veel neerslag. Een hele goede grondverbeteraar is Biovin (compost van restanten uit de druiventeelt).
Heeft u nog verdere vragen, vraag het de plantendokter.